“Понякога са нужни няколко стъпки назад, за да скочиш по-високо.

“Има случаи, в които, за да направиш голям скок напред, първо е нужна стъпка назад. Това може да означава разнообразни неща в различни контексти. … Например, при спортовете атлетите се нуждаят от това, за да подобрят представянето си. В бизнеса една компания да спре или да намали разходите си в краткосрочен план, за да инвестира в дългосрочен план… Друг вариант да се разгледа е когато си непродуктивен в определена област на живота си. Правенето на крачка назад, може да позволи да видиш нещата от друга гледна точка, давайки ти възможност да забележиш и да преодолееш пречките, които те дърпат назад. … Би могло да се разглежда и като пауза за момент и така даже да си направил стъпка назад, имаш достатъчно енергия, за да скочиш по-високо. Това е метафора за правенето на пауза, която дава сила и ресурси, за да направиш голям, висок скок напред.”

Харесват ми метафорите. Истината е, че винаги съм била много далеч от спорта и се сещам за скоковете едно време в часовете по физкултура. Излишно е да коментирам представянето си, плачевно смешно е било, тъй че благодаря за спомените.

Появата на диагнозата в живота ми изискаше достатъчно крачки назад. Години наред съм правила неосъзнати стъпки назад. Радвам се, че е имало нещо съзнателно, все пак. За да дойде новото десетилетие на живота ми и да издам първата си книга. Не мога и няма да отричам, че стъпките назад наистина се оказват нужни. Понякога.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s